Nieuwjaarstoespraak Value8 2012

Nieuwjaartoespraak uitgesproken op 2 januari 2012 in Bussum

Geachte aandeelhouder, geachte relatie,
Het jaar 2011 zit erop!

Een bijzonder jaar, waarin de euro wankelde, Griekenland aan de rand van een faillissement belandde en Merkel en Sarkozy de voorpagina´s vulden. 2011 was economisch een minder jaar met dalende beurskoersen en een economie die in een recessie raakte.
Op voorhand zijn dat geen goede omgevingsfactoren voor een investeringsmaatschappij, en zeker ook niet voor een dienstverlener die ook nog eens bedrijven naar de beurs wil brengen.

Maar in dit bericht geen negativiteit. Integendeel. Value8 bouwt rustig door aan haar portefeuille. De koersontwikkeling is niet echt geweldig geweest. Op 30 december 2011 sloot Value8 op 22,65 euro, tegen een koers van 23,98 euro 12 maanden eerder.. Dat is een verlies van 5,5 procent op jaarbasis. Daaraan kan worden toegevoegd dat de koerswinst in de eerste 6 maanden (18,9 procent) in het tweede halfjaar (meer dan) werd in geleverd. Ook opmerkelijk is dat die koersdaling van 5,5 procent grotendeels plaatsvond op de zeer rustige laatste beursdag van 2011. Tot 30 december was sprake van een licht jaarverlies van 0,8 procent.

Hoe dan ook, wij vinden een min van 5,5 procent een ondermaats rendement voor het ter beschikking stellen van risicodragend kapitaal. De positieve kanttekening is dat  die koersontwikkeling wel beter was dan die van de AEX (-11,9%), de AMX (-26,8%) en de AScX (-24,3%).

Belangrijke is ook om te melden dat wij van mening zijn dat Value8 er duidelijk beter voorstaat dan een jaar geleden. Achter de schermen gebeurde er veel.

In volgorde van belang. Value8 bouwde verder aan het team van professionals. We hebben nu een team van 14 professionals die met name op economisch en juridisch gebied georiënteerd zijn. Dat team kan veel: allereerst natuurlijk investeringsselectie, due diligence, monitoring, ondersteuning van deelnemingen en corporate finance dienstverlening. Dat zijn de kerntaken.

Maar het uit faillissement halen van een beursgenoteerde vennootschap kunnen alleen de mensen van Value8. Op 8 oktober 2010 waren zij reeds in staat om Dico uit faillissement te halen en per 4 maart 2011 de notering te behouden. Een unicum in de Nederlandse beursgeschiedenis. En daar volgde begin december een tweede unicum: ook ELSH werd voor de beurs behouden.

In 2011 brachten we een bod uit op Witte Molen – dat op 29 december jl. afliep – en namen we – na Buhrs – weer een belang in een mooi bedrijf dat in problemen was geraakt: liftenbedrijf Axess. Ook dat zijn processen waar veel kennis en ervaring nodig is. En die hebben we inmiddels in huis.

Niet alles lukte, we waren in de race voor het melkpoeder- en babyvoedingbedrijf Lympf, maar visten ondanks een goed bod achter het net. En ondanks de – grotendeels terechte – vooroordelen tegen voetbalclubs, hadden we bijna – samen met partners – de voetbalclub Standard Luik overgenomen. Een club met een gezonde bedrijfsvoering, gematigde spelerssalarissen, een goed elftal en een succesvolle jeugdopleiding. Maar ja, het blijft een voetbalclub. We waren er van overtuigd dat we waarde hadden kunnen creëren voor Value8-aandeelhouders, maar we moeten ook constateren dat bijna niemand rouwig was om het afketsen van die deal. Behalve collega Gerben Hettinga en ikzelf dan.

In het jaarverslag 2010 gaven we aan dat Value8 risicodragend investeert en dat die risico’s zich soms materialiseren. Dat we liever winnen met 5-2 dan een bloedeloze 0-0 spelen. Dat betekent ook dat niet alle deelnemingen onze verwachtingen wisten waar te maken. Zo hebben we ons aandelenbelang in HSI binnen een jaar al weer afgestoten.

Maar gelukkig deden de grote deelnemingen, die het belangrijkst zijn voor onze performance het goed. Buhrs draaide – ondanks de verzwakkende Westerse economie en de aardbeving in de voor Buhrs belangrijke afzetmarkt Japan – een prima 2011. Uitzender AamigoO wist de overname van het grotere Corso te realiseren en zo naar een omzet van tenminste 350 miljoen op jaarbasis te groeien. Die transactie werd op de valreep beklonken.


En een van de nieuwste loten aan de stam – AmsterdamGold – profiteerde van de eurocrisis en de structurele toename van de vraag naar en interesse in edelmetaal. Al in november werd het omzetniveau van 100 miljoen euro doorbroken. AmsterdamGold gaf ons jaar 2011 een gouden randje.

Het bovenstaande straalt wellicht tevredenheid uit, maar absoluut geen zelfgenoegzaamheid. Value8 is natuurlijk nog maar een kleine speler, zowel op investeringsgebied als bij dienstverlening. Maar de verwachting is dat onze polsstok veel verder kan reiken dan waar we nu staan.

In ieder geval is de onze positie eind 2011 aanzienlijk beter dan een jaar geleden. In tijden van economische crisis is het een voorrecht te kunnen zeggen dat ons eigen vermogen is gegroeid, dat we gezond winstgevend zijn en dat we vrijwel geheel met eigen vermogen zijn gefinancierd.

Met – naast het belang in AamigoO – grote belangen in vier beursfondsen (Dico, ELSH, Fornix en Witte Molen), waarvan de eerste drie wellicht in het komend jaar een nieuwe activiteit zullen krijgen. We hebben een uitstekende pijplijn van (potentiële) investeringen. En we houden vast aan de ambitie om een of meer bedrijven naar de beurs te brengen. Via Euronext, Alternext of een reverse listing. Het beursklimaat van 2011 was voor beursgangers niet uitnodigend, maar wij blijven geloven in een toenemende rol voor de beurs bij het verstrekken van eigen vermogen. Zeker nu financiële instellingen liefst het kruid droog houden.

De gevulde pijplijn stemt ons optimistisch voor 2012. Wij danken alle mensen en partijen die in 2011 aan het succes van Value8 hebben bijgedragen, en vooral de aandeelhouders (die het vermogen ter beschikking hebben gesteld) en het enthousiaste team van medewerkers.

Wij wensen u allen een gezond, gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.

Peter Paul de Vries