Technologiebedrijf Buhrs maakt doorstart

Value8 NV neemt belang van 50 procent
Het Zaanse technologiebedrijf Buhrs hervat haar activiteiten. Buhrs Mailing Solutions, de holding waaronder de operationele activiteiten van Buhrs vielen, werd op 6 augustus 2010 failliet verklaard. De combinatie van de economische recessie (uitgestelde vraag naar machines) en de zware schuldenlast heeft de in 1908 opgerichte onderneming in financiële problemen gebracht. Thans hebben twee investeringsmaatschappijen – het beursgenoteerde Value8 NV en Solo Capital BV– een akkoord bereikt met de curator van Buhrs over een doorstart van de bedrijfsmatige activiteiten. Curator en investeerders zijn verheugd dat Buhrs deze doorstart is gerealiseerd.
 
Buhrs: hoogwaardige systemen voor direct mail industrie

De overname betreft de activiteiten van Buhrs dochters in Nederland, te weten Buhrs Zaandam BV en Buhrs-FulfillmentSystems BV (Folie- en Papierverpakkingssystemen), de aandelen van de Duitse dochtervennnootschap Buhrs Deutschland (Buhrs-ITM, couverteersysteemen en Betron, control systems). Tevens zijn de aandelen in alle buitenlandse verkoop en service kantoren (Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk en Engeland) overgenomen. Het is de intentie om de Duitse vennootschap, die zich thans nog in voorlopige surséance bevinden, ook snel weer volledig operationeel te krijgen.

Buhrs speelt een leidende rol in de wereld op het gebied van mailing technologie en -systemen en heeft een aanzienlijke portefeuille van gerenommeerde internationale klanten. Buhrs staat internationaal bekend om de kwaliteit en betrouwbaarheid van haar producten. Buhrs behaalde internationaal in 2007 een omzet van meer dan 70 miljoen euro, waarna de omzet in de twee volgende jaren terug zakte tot rond 45 miljoen euro. Ongeveer de helft van die (internationale) omzet werd door de Nederlandse activiteiten gerealiseerd.
 
Solide basis: trouwe klanten en medewerkers
 
De sterke punten van Buhrs zijn:
– een uitstekende merknaam
– een goede positie in diverse (groeiende) nichemarkten
– hoogwaardige technologie, kwaliteit en software
– een installed base van 4500 systemen en machines wereldwijd
Hoewel het failissement van de moedermaatschappij voor veel onzekerheid heeft gezorgd bij betrokkenen – medewerkers, klanten en leveranciers – biedt de doorstart de mogelijkheid om Buhrs voort te zetten en uit te bouwen. De loyaliteit onder (oud-)medewerkers en klanten is opvallend groot. Een management team waarin turnaround-ervaring wordt gekoppeld aan commerciele en marktkennis van de sector waarin Buhrs actief is, zal de doorstart managen. Daarbij zullen Kim Ying Lee en Joost van der Klooster deel uitmaken van het management team.
 
Streven naar gezonde, winstgevende groei

Curator Michel Moeijes van Tanger Advocaten is verheugd over het realiseren van de doorstart: ”als curator ben ik blij dat een doorstart kan plaatsvinden en dat dit bedrijf voor Nederland behouden kan blijven”. Van de kant van de nieuwe aandeelhouders wordt dat enthousiasme gedeeld: “het is bijzonder om te zien dat gerenommeerde internationale bedrijven bewust voor Buhrs blijven kiezen”, aldus Roderick van Putten van Solo Capital. Het toekomstperspectief is door de insolventie van de moedervennootschap allerminst verdwenen. Peter Paul de Vries (Value8 NV): “de combinatie van een hoogwaardig product, trouwe klanten en toegewijde medewerkers biedt goede mogelijkheden om de recente problemen achter ons te laten en Buhrs als gezonde, winstgevende onderneming uit te bouwen”.