Value8 koopt 51% van Eetgemak

Value8 NV is verheugd mee te delen dat zij overeenstemming heeft bereikt over het nemen van een meerderheidsbelang (51%) in Eetgemak. Deze overname past binnen de in december 2012 aangescherpte strategie waarbij de focus in toenemende mate wordt gelegd op meerderheidsbelangen en groeisectoren. Eetgemak is een succesvolle groeier die zich richt op de institutionele zorgmarkt en inspeelt op twee majeure trends: vergrijzing en outsourcing binnen de zorg.

Eetgemak is gespecialiseerd in de productie, assemblage en verkoop van koelverse maaltijdcomponenten en complete maaltijden, met name voor de  intramurale en extramurale zorg. De onderneming is de afgelopen jaren sterk gegroeid van een omzet van ruim 3,2 miljoen euro in 2008 tot circa 17 miljoen euro in 2012. Eetgemak heeft 175 medewerkers.

Eetgemak bereidt en verkoopt zowel standaardmaaltijden als speciale dieetmaaltijden. De maaltijden worden voornamelijk bereid vanuit de locatie in Katwijk. In een tweede locatie in Beekbergen worden uitsluitend Halal maaltijden bereid. De kracht van Eetgemak ligt in deze combinatie van standaardmaaltijden en dieetmaaltijden. Eetgemak faciliteert hierdoor haar relaties een compleet voedingsproces,  van voedingskundig advies en het samenstellen van speciale menu‘s, tot logistiek en levering. Dit resulteert in een totaal assortiment wat Eetgemak uniek maakt in de markt.
Eetgemak onderscheidt zich door:

–    Het uitgebreide en gespecialiseerde assortiment;
–    Een eigen team van voedingsdeskundigen die tevens ingezet worden op locatie;
–    Een state-of-the-art productieproces, dat voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden (BRC 6);
–    Een uniek bestelsysteem, dat bestellingen voor zorginstellingen sterk vereenvoudigt, en recent is uitgebreid met een cliënt portal voor totale afhandeling van de extramurale cliënten binnen zorg organisaties;
–    Goede lange termijn binding met zorginstellingen;
–    Een sterk partnership met foodservice groothandel Deli XL.

De onderneming is de afgelopen jaren klaargestoomd voor verdere  groei. De verwachting is dat de groei de komende jaren zal doorzetten doordat steeds meer zorginstellingen overschakelen van zelf koken naar het extern inkopen van maaltijden. Ook de toenemende vergrijzing zal de groei van Eetgemak ondersteunen.
Value8 is verheugd over de deelneming in Eetgemak, die naar verwachting in de komende weken zal worden afgerond. De closing staat gepland voor de tweede helft van januari 2013.

Eetgemak blijft onder leiding staan van oprichter Leo van der Krogt, die de onderneming hands-on managet. De onderneming is gezond winstgevend en zal een duidelijke bijdrage kunnen leveren aan verdere groei van Value8. Naast de goede vooruitzichten voor autonome groei, streeft Value8 ernaar om – in partnership met het management en Deli XL – de groei te ondersteunen.

Value8 financiert de overname voor een beperkt deel met nieuw risicodragend kapitaal, en voorts uit eigen middelen en bestaande bankfinanciering.

Leo van der Krogt, algemeen directeur Eetgemak: “Met het toetreden van Value8 als aandeelhouder hebben we een sterke partner aan boord voor de toekomst. Samen met strategische partners Deli XL en Value8, kan Eetgemak doorgroeien. Wij zullen kwaliteitsmaaltijden blijven leveren, en blijven inspelen op kansen in de snel ontwikkelende markt van outsourcing van niet-primaire processen in de zorg”.

Dick Slootweg, algemeen directeur  van Deli XL: “Wij zijn verheugd dat Eetgemak naast ons, een tweede sterke partner aan boord heeft. Wij hebben ons belang teruggebracht, maar wij zullen onze commerciële relatie op de zelfde voet en met evenveel enthousiasme voortzetten”.

Peter Paul de Vries, CEO Value8: “Eetgemak pas perfect binnen de groeiambities van Value8 en de eind 2012 geformuleerde aangescherpte strategie. Wij focussen ons op meerderheidsdeelnemingen van gezonde, snel groeiende ondernemingen in groeisectoren zoals de zorg. Wij zullen samen met Eetgemak bouwen aan groei, zowel autonoom als middels acquisities”.