Value8 neemt ingrediëntenbedrijf Prika over

Aanzienlijke versterking voedingsactiviteiten

Value8 deelt mede dat een 70 procent belang is verworven in Prika, een leidende speler op het gebied van kaasproducten en kaasingrediënten.

De hoofdpunten:

  • Value8 koopt 70 procent- belang in Prika Holding BV;
  • Prika Holding omvat twee hoogwaardige productielocaties: Weert (Prika Dairy Industry BV) en Rees  in Duitsland (CF-Cheesefactory GmbH)
  • Oprichter John Weekers blijft topman (CEO van Prika) en houdt na de transactie 30 procent van de aandelen (was: 50 procent);
  • Prika is de afgelopen jaren sterk gegroeid en behaalde in 2013 een omzet van circa 25 miljoen euro;
  • Voor 2014 wordt – mede door het binnenhalen van nieuwe klanten – een gezonde omzetgroei voorzien en een stijging van de EBITDA;
  • Value8 realiseert met deze acquisitie een aanzienlijke versterking van haar Food-activiteiten en geeft actief invulling aan de in eind 2012 gepresenteerde strategie met grotere focus op groeisectoren (Food & Foodsafety, Healthcare, Luxury& Leisure, Internet&Technology en Dedicated Financial Services);
  • De overname draagt duidelijk bij aan het verdienvermogen van Value8 en zal naar verwachting positief bijdragen aan de winst per aandeel.


Leidende speler in kaas voor industriële toepassing

Prika Holding BV is een leidende speler op het gebied van productie van gedroogde, geraspte en gesmolten kaas. Het bedrijf, dat in 1997 werd opgericht door ondernemer John Weekers, heeft van oudsher een zeer sterke positie in de industriële markt, met een focus op B2B  food ingredients voor ready meal, snackindustrie en convenience food. Prika beschikt over vergaande expertise en de benodigde systemen voor het drogen van speciale types kaas voor industriële toepassingen. De ingrediënten van Prika worden door industriële klanten gebruikt ten behoeve van onder meer snacks, koekjes, sauzen en maaltijden. Daarnaast heeft het bedrijf de laatste jaren groei doorgemaakt in haar retail-activiteiten in met name Duitsland.

Ongeveer 70 procent van de omzet wordt gerealiseerd met producten voor industriële- en retailklanten  Circa 7 procent van de omzet wordt gegenereerd door Prika’s eigen kaaspoedermerken. De resterende 23 procent van de omzet komt van handelsactiviteiten.

Naast de faciliteiten in Weert (Prika Dairy Industry BV) beschikt Prika Holding over een hoogwaardige verwerkingslocatie in het Duitse Rees (CF-Cheesefactory GmbH), vlak over de Nederlandse grens.

Gezonde, winstgevende groei verwacht
Prika behaalde over 2013 een omzet van circa 25 miljoen euro en verwacht over 2014 een gezonde, winstgevende groei te realiseren door omzetverhoging bij bestaande klanten alsook door een aantal nieuwe industriële klanten.
De Prika – Cheese Factory combinatie is goed gepositioneerd voor verdere groei. Beide ondernemingen zijn geen directe concurrent van de bestaande coöperaties. Dit maakt hen dan ook een gewilde strategische partner voor zuivelcoöperaties.

Autonome groei en gerichte acquisities
Prika streeft naar verdere schaalvergroting en een verhoging van de marge door focus op toegevoegde waarde. Samen met Value8 wordt beoogd om, via een combinatie van autonome groei en gerichte acquisities, de komende jaren aanzienlijk te groeien. Daarbij kan profijt worden getrokken van de combinatie van de expertise van Prika en de rol die Value8 kan spelen bij het faciliteren en financieren van acquisities.

Transactie draagt bij aan winst per aandeel Value8
In de transactie verwerft Value8 een 70 procent- belang in Prika. CEO John Weekers zal een belang van 30 procent houden (was: 50 procent). Value8 realiseert met deze acquisitie een aanzienlijke versterking van haar Food-activiteiten en geeft actief invulling aan de eind 2012 gepresenteerde strategie met grotere focus op groeisectoren (Food & Food Safety, Healthcare, Luxury& Leisure, Internet&Technology en Dedicated Financial Services). De overname wordt door Value8 uit eigen middelen gefinancierd. Value8 overweegt om een kleine emissie van aandelen A te doen (onder gelijktijdige inkoop van aandelen B) ter grootte van ongeveer 3 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Indien deze uitgifte daadwerkelijk plaatsvindt, zal Value8 daar separaat melding van maken.

De overname van Prika draagt duidelijk bij aan het verdienvermogen van Value8 en zal naar verwachting positief bijdragen aan de winst per aandeel.

John Weekers (CEO Prika Holding)
“Wij zijn zeer verheugd om Prika verder uit te bouwen in nauwe samenwerking met Value8.  We hebben zorgvuldig gezocht naar een geschikte lange termijn partner en die met Value8 gevonden. Het is onze gezamenlijke ambitie om de komende jaren fors te groeien”

Peter Paul de Vries (CEO van Value8)
“Prika is, dankzij John Weekers, uitgegroeid tot een leidende partij in de kaasverwerkende sector. We zien goede groeimogelijkheden voor Prika en zijn verheugd onze Food-activiteiten met dit mooie bedrijf te kunnen versterken.”