Value8 Nieuwjaarstoespraak 2016

Uitgesproken door Peter Paul de Vries op maandag 11 januari 2016

Dames en heren,

Welkom bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Value8. Dit is de zevende nieuwjaarstoespraak van Value8, dat in september 2008 in het midden van de crisis begon.

Het is inmiddels een traditie geworden: de nieuwjaarstoespraak van Value8.

De reguliere rapportage – volgens de IFRS normen – komt later in het jaar met jaarcijfers en jaarverslag. Maar wij vinden dat de jaarwisseling een mooi moment is om een – meer persoonlijk getinte – update te geven.

Met een terugblik op 2015 en een vooruitblik naar 2016.

Ik ben verheugd u te kunnen meedelen dat Value8 er uitstekend voor staat. Aanzienlijk beter dan een jaar geleden, al is dat aan de beurskoers niet – of nog niet – af te lezen. Het is nu 3 jaar geleden dat we onze strategie hebben aangescherpt. Focus op groeisectoren en meerderheidsbelangen met als doel om elke vijf jaar in waarde te verdubbelen. Die strategie heeft zich uitbetaald: we begonnen in 2008 met een koers van 0,70 euro en staan inmiddels op 9,26 euro.

Daarbij hebben we in 2015 een zeer actieve (en succesvolle) maand december achter de rug, waarin we onder andere de beursgangen van R&S Retail Group en IEX Group in de steigers hebben gezet.

Value8 bouwt aan de groeiclusters in healthcare, food, financial services, technology en services. Dat bouwen gaat gestaag en via meerdere assen: het binnenhalen van nieuwe klanten, verbeteren van de bedrijfsvoering en waar mogelijk versterken met gerichte acquisities. En soms zijn bedrijven met een krasje erop een prachtige gelegenheid om te acquireren, en die vervolgens te helpen verbeteren. Dat kan dan bijvoorbeeld door versterking van het management, of met extra investeringen in technologie of productiemiddelen.

Daarbij is het een voordeel dat Value8 een lange adem heeft. De NV is grotendeels met eigen vermogen gefinancierd en we worden dus niet – zoals bij private equity – na 3 of 5 jaar zenuwachtig omdat een exit moet worden geforceerd.

Voordat ik de belangrijkste ontwikkelingen van 2015 aanstip, wil ik ook graag aangeven dat die terugblik mij, als CEO en hoofd van een 650 medewerkers tellende organisatie, vervult met trots. Trots op het team in Bussum met enthousiaste en kundige professionals: juristen, economen, operationeel managers, IT specialisten, financieel deskundigen, plus een advocaat, een psycholoog en registeraccountant. Al die vaardigheden worden dagelijks ingezet om de bedrijven binnen de Value8 groep te ondersteunen en om nieuwe kansen te zoeken en te benutten.

Trots ben ik ook op de managers van onze groep en de circa 650 collega’s bij de groepsbedrijven. Die trots wordt versterkt door het feit dat de Value8 bedrijven ook iets bijdragen aan de samenleving. Dat gebeurt met de hulpmiddelen van Kersten, waardoor dagelijks het leven van zovele gehandicapten en ouderen wordt vergemakkelijkt. Door de gezonde en verse zorg- en dieetmaaltijden van Eetgemak. Door Ceradis dat milieuvriendelijke gewasbescherming ontwikkelt en maakt. Door Keesmakers dat kees maakt voor mensen met een te hoog cholesterol. En ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (weer Kersten) een zinvolle werkomgeving te bieden.

Value8 hanteert ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, niet als modeterm of marketinginstrument, maar brengt het dagelijks in de praktijk. U weet dat ik met de fiets naar mijn werk ga en vaak gebruik maak van trein of carpool. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een betere wereld.

Dan over de ontwikkeling van de bedrijven in onze groep. Voor Value8 was 2015 een erg goed jaar. Alle groeisectoren (healthcare, food, technology, dedicated financial services) zijn in 2015 versterkt. En uiteraard blijven we actief bezig om diverse ad-on acquisities te realiseren en onze bedrijven nog sterker maken.

In het healthcare cluster is Eetgemak onze ster met ook in 2015 een verdere stijging van omzet en resultaat. Met de opgebouwde marktpositie en reputatie is Eetgemak een logisch aanspreekpunt voor zorgpartijen die koelverse zorgmaaltijden willen betrekken van hoge kwaliteit. Begin januari 2015 hebben we hulpmiddelenspecialist Kersten aan dit cluster toegevoegd. Dat heeft in het eerste jaar binnen onze groep nog niet de verwachte bijdrage aan het resultaat geleverd. Dat is jammer, maar het nieuwe managementteam heeft direct acties ondernomen, waarvan de effecten inmiddels zichtbaar worden.

Ons technologie-cluster heeft in 2015 met succes de focus van haar investeringen verlegd van productie naar service. De Value8 Tech Group werd versterkt met AquaServa en in de zomer met de kleinere branchegenoot Milieu 123. Zo is een leidende positie verworven in de markt voor waterveiligheid en legionellabestrijding, waarbij de klanten veelal zorginstellingen (zie hier het raakvlak met healthcare) en overheidsinstellingen zijn.

Bij dedicated financial services ging met de vorming van het leidende online beleggersplatform IEX Group een langgekoesterde wens in de vervulling. De eerste contacten met IEX dateren van 2011, waarbij de verwerving door Value8 van belegger.nl en beursduivel.be (begin 2015) de katalysator bleek voor het uiteindelijke samengaan. IEX voorziet nu 1,8 miljoen beleggers van fundamentele beleggingsinformatie, nieuws, beurskoersen en analyses. We willen waarde voor IEX en IEX-klanten creëren door deze dienstverlening verder uit te breiden. De potentie van IEX kan dan ook nog niet aan de (bijdrage aan de) resultatenrekening worden afgelezen.

In de food voegden we een belang in Keesmakers toe. Dat maakt het gezonde product kees, met plantaardige met in plaats van dierlijke vetten. Bij Prika zijn flinke stappen gezet om de organisatie te stroomlijnen.

In de categorie beursgenoteerd verwierven we de meerderheid in detacheerder/contracter Source Group dat in 2015 duidelijk de weg omhoog insloeg. Zoals eerder gemeld wordt momenteel hard gewerkt aan een samengaan met de gelijkwaardige branchegenoot HeadFirst, wat de onderneming nog sterker en winstgevender zal maken.

Op de valreep van 2015 hebben we belangrijke stappen gezet om twee nieuwe listings te realiseren: die van R&S Retail Group (via Dico International) en van IEX Group (via MTY Holdings). Beursnoteringen die een nieuw leven krijgen met nieuwe perspectiefrijke ondernemingen. Value8 blijft in beide gevallen als grootaandeelhouder betrokken.

Elke jaarwisseling stel ik mezelf weer de simpele vraag: staan we er beter voor dan een jaar geleden. Ik ben blij die vraag ook dit jaar met een volmondig ja te kunnen beantwoorden, zelfs al heeft dat zich in 2015 niet in een goed rendement voor aandeelhouders vertaald. De koers daalde in 2015 en inclusief het dividend werd een negatief rendement gerealiseerd van 9,1 procent. Dat is slechter dan de prestatie van de AEX (+ 4%) en blijft ook achter bij onze eigen rendementsdoelstelling van verdubbelen in 5 jaar, ofwel circa 15% rendement per jaar. Die -9,1 procent is wat mij betreft geen reflectie van de ontwikkeling van Value8 in 2015, aangezien we juist waarde hebben toegevoegd. Onze lange termijn rendementsdoelstelling staat dus nog fier overeind.

Dan naar 2016. Wij gaan het jaar positief van start. Daarvoor noem ik drie redenen:

1)      Onze groeiclusters zijn in 2015 versterkt: we verwachten daar in 2016 de vruchten van te kunnen plukken. Dat betekent een groeiende winstcapaciteit.

2)      We hebben een aantal concrete add-on acquisities in voorbereiding die winst én synergie zullen kunnen meebrengen.

3)      We hebben goede, gedreven managers die voortdurend bezig zijn met optimaliseren en alert zijn op commerciële en zakelijke kansen. Die kansen zijn er in overvloed.

Vooruitblikkend naar 2016 kan ik u garanderen dat wij – het team van Value8, de managers en medewerkers van onze bedrijven en deelnemingen – ons uiterste best zullen doen om van 2016 een prachtig jaar te maken.

Ik wens u allen een gezond, gelukkig en voorspoedig 2016 toe!