Value8 NV investeert in SutureAid

Nederlandse innovatie voorkomt prikaccidenten
Value8 NV heeft op 14 mei 2009 de deelname geëffectueerd in SutureAid Holdings (voorheen Glengowan), een innovatieve Nederlandse onderneming op het gebied van medische hulpmiddelen. Value8 NV neemt voor 1,05 miljoen euro een belang van 25 procent in SutureAid over van P.P.F. de Vries. Value8 NV betaalt 1,26 euro per aandeel SutureAid hetgeen lager ligt dan de recente emissiekoers. De belangname wordt gefinancierd door uitgifte van aandelen A.  De transactie is conform artikel 2:107a BW op 28 januari 2009 goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Value8 NV. Het belang van P.P.F. de Vries in Value8 stijgt hierdoor naar circa 84,7 procent.

Prikaccidenten en besmettingsrisico (HIV, Hepatitis C)
SutureAid heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om prikaccidenten te voorkomen. Een groot deel van de prikaccidenten vindt plaats indien bij het hechten de hechtnaald door de steriele handschoen gaat. Bij de conventionele hechttechniek is het risico op prikaccidenten aanzienlijk. Prikaccidenten brengen aanzienlijke besmettingsrisico’s met zich mee voor chirurg of arts (HIV, Hepatitis C) maar ook voor patiënten.

De oprichters van SutureAid (zelf als neurochirurg en huisarts actief in de gezondheidszorg) hebben op basis van eigen ervaringen met prikaccidenten een nieuwe pincet concept ontwikkeld, waarbij aan het uiteinde van het pincet een steriel (wegwerp) opzetstukje wordt aangebracht, dat de scherpe punt van de naald opvangt als deze uit het weefsel komt. Hierdoor hoeft de chirurg de naald niet meer met de hand aan te raken. Met dit innovatieve pincet kunnen prikaccidenten derhalve worden voorkomen.

Voordelen van de SutureAid hechtmethode
De voordelen van deze innovatieve hechtmethode zijn:

  1. Veiliger voor de chirurg (arts). Door deze hechtmethode wordt de kans op het doorboren van de steriele handschoen en daarmee op prikaccidenten drastisch gereduceerd.
  2. Veiliger voor de patiënt. Ook voor de patiënt neemt de kans op besmetting af.
  3. Beter hechtresultaat. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bij de hechtmethode van SutureAid de schade aan het weefsel kleiner is.
  4. Hechten met de SutureAid techniek is sneller en efficiënter dan de reguliere hechttechniek.
  5. Bij speciale hechthandelingen – bijvoorbeeld het hechten in de diepte (met weinig ruimte) en hechten met veel bloed – biedt de SutureAid techniek aanzienlijke voordelen.

SutureAid heeft inmiddels succesvolle klinische testen uitgevoerd in het AMC (Amsterdam Medisch Centrum) , UMC Sint Radboud (Nijmegen) en Medisch Centrum Twente.

SutureAid wint twee prijzen
SutureAid heeft in 2008 twee prijzen gewonnen. Bij de Dutch Design Awards 2008 werd SutureAid door een vakjury onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan gekozen tot winnaar in de categorie Industrie. Voorts won SutureAid in december 2008 de tweede prijs in de door het Duitse medische concern B Braun Melsungen AG (omzet circa 4 miljard euro) georganiseerde wedstrijd ‘Future of Sutures’. Deze prijsvraag was uitgeschreven in het kader van 100 jaar productie van steriel hechtmateriaal door B Braun en had tot doel ideeën te genereren om het hechten van wonden in de toekomst te verbeteren. De prijs werd ondersteund door het Royal College of Surgeons of England, de German Society of Surgeons en de European Federation of Biotechnology.

Nieuwe financieringsronde om groei te financieren
SutureAid heeft momenteel vijf productlijnen in ontwikkeling. SutureAid verwacht in de loop van 2009 te starten met de verkoop van het innovatieve hechtpincet (de SutureAid AT). Op basis van marktstudie zou de markt voor de door SutureAid ontwikkelde productgroep tenminste 100 miljoen euro kunnen bedragen. Voor de productie en verkoop heeft SutureAid recent een financieringsronde afgerond. Met steun van Senternovem (Ministerie van Economische zaken) is een aanvullend borgstellingskrediet van 690.000 euro verkregen. Daarnaast heeft SutureAid in februari 2009 een aandelenemissie van 440.000 euro afgerond aan Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost). PPM Oost heeft daarmee een belang van circa 8 procent in SutureAid verworven. Deze middelen zullen worden geïnvesteerd in het commercialiseren van de producten en de verdere ontwikkeling van het productassortiment.

Value8 NV en PPM Oost zullen SutureAid actief ondersteunen bij de uitbouw van de activiteiten.

Website Sutureaid:  www.sutureaid.com