Value8 NV neemt 60 procent in Axess Liften

Doorstart innovatief Nederlands liftenbedrijf

Value8 NV maakt bekend dat het samen met hands-on investeerder Santt de bedrijfsactiviteiten van Axess Liften heeft overgenomen uit faillissement. Axess produceert en levert wereldwijd innovatieve liften, met name platformliften. Het bedrijf is medio 2011 in problemen geraakt door de combinatie van een herschikking van de activiteiten (o.a. verhuizing), een te hoog kostenniveau en de bestaande schuldpositie.  Op 11 oktober jl. werd het faillissement uitgesproken. Sindsdien wordt gesproken met de curator en de bank over een doorstart plan.

Value8 en Santt zijn verheugd dat zij op vrijdag 4 november jl. met de curator definitieve overeenstemming hebben bereikt over de doorstart van het bedrijf. Value8 en Santt zien goede mogelijkheden om de bedrijfsactiviteiten van Axess voort te zetten en uit te bouwen. Daarbij kan worden voortgebouwd op de succesvolle producten als de Axess Premier, Axess Prestige en met name het nieuwste product: de Axess Souvereign. Deze liften zijn populair bij zowel eindklanten (zoals woningbouwverenigingen, verzorgingstehuizen en particulieren) als bij bouwmaatschappijen.

Axess Liften: innovatief, goedkoop en gemakkelijk in te bouwen
Axess werd in 1995 opgericht en is een wereldwijde leverancier van innovatieve liften. Axess ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt platformliften en conventionele liften. In 1998 verkreeg zij als eerste Nederlandse bedrijf de goedkeuring voor het leveren van platformliften. Axess maakt bij haar platformliften gebruik van het spindelprincipe, waardoor voor de inbouw van een lift geen liftput en geen dakopbouw nodig is.

Daardoor zijn Axess liften ook in bestaande gebouwen eenvoudig en gemakkelijk te plaatsen. De platformliften, waarvan de snelheid door wettelijke vereisten is beperkt, zijn ook aanzienlijk goedkoper dan traditionele liften.
Met de introductie van een nieuwe generatie platformliften, waaronder de Premier en de nieuw cabinelift Souvereign, is het gamma van Axess compleet. De Souvereign is de eerste lift in Nederland met alle eigenschappen van een conventionele personenlift maar tegelijkertijd de bouwkundige voordelen van een platformlift.

De installed base bestaat in Nederland uit meer dan 4000 liften, waarmee Axess ruim marktleider is in dit segment. Axess verkoopt de liften wereldwijd, waarbij onder andere Verenigd Koninkrijk en Australië belangrijke exportmarkten zijn. Naast de verkoop van eigen liften is Axess ook importeur van Kleemann liften en via de serviceafdeling verzorgt Axess ook al het onderhoud voor haar relaties.

Doorstart per 4 november 2011
Bij de doorstart van Axess werken Value8 en Santt nauw samen. Value8 verkrijgt een belang van 60 procent, Santt 40 procent. Voor Value8 past de belangname in het beleid actief te zoeken naar ‘special situations’ en doorstart van in de kern gezonde bedrijven. Zo heeft het Zaanse technologiebedrijf Buhrs (inmiddels 100% van Value8), dat geavanceerde mailingsystemen bouwt en verkoopt, in augustus 2010 een succesvolle doorstart gemaakt. Santt zal een actieve bijdrage leveren aan het managen van de turn around. Daarbij zullen de managers achter Santt – Jeroen Overing (algemeen management/commercie) en Jan Albers (operations/finance) – in eerste instantie het managementteam leiden. Nadat op 4 november jl. de overeenkomst met de curator is getekend, zullen op zeer korte termijn de bedrijfsactiviteiten worden hervat.

Value8 en Santt zijn er van overtuigd dat Axess een succesvolle doorstart zal kunnen maken. Die overtuiging is gestoeld op een aantal factoren:

–    de merknaam Axess Liften
–    de stevige klantenbasis
–    het brede productenpallet
–    het nieuwste product: de Axess Souvereign
–    het trouwe en toegewijde personeel